PR- V37 i Senda Ecològica de Cocentaina.

 

Introducció.

La ruta que es proposa per al dia 28 d’Abril a Cocentaina, pretén donar a conèixer una de les més boniques vessants del Massís del Montcabrer a la Serra de Mariola. Caminarem per part de la senda més tradicional per pujar al Montcabrer (1389 m.) des de la vila de Cocentaina. Aquest cim és el més alt de la Serra de Mariola i es troba dins del terme municipal de Cocentaina al sector nord oriental de la Serra. Nosaltres arribarem fins els peus del Montcabrer al Mas de Llopis.

La Serra de Mariola és coneguda per el seu valor paisatgístic i per la varietat de la seva població vegetal, amb un cens de prop de mil dues-centes espècies vegetals diferents (es recomana portar la camera fotogràfica). També és important destacar la quantitat de fonts amb les que ens podem trobar al llarg de qualsevol trajecte ja que a sota de la Serra hi ha un aqüífer molt important del qual es desconeixen les seves dimensions. Nosaltres podrem fruir d’aquestes aigües ja que també s’ha arreplegat una pluviometria molt important durant aquest mes d’abril, vora 150 l/m2 .

Aquesta eixida, ens permetrà passar un dia sencer en plena natura en un entorn privilegiat i poc transitat per això tindrem el plaer d’estar acompanyats durant tot el camí per components del Centre Excursionista Contestà que ens guiaran i ens ajudaran a traure-li més profit a l’eixida. Caldrà doncs portar esmorzar i dinar. Quasi no caldrà portar aigua perquè com ja s’ha dit, passarem per moltes fonts on brolla l’aigua fresca i clara.

 

Punt de trobada.

Ens trobarem a la caserna de la Guàrdia Civil front a l’Hotel Odón a Cocentaina a les 8:30 - 8:45 per organitzar-nos i pujar fins el refugi “Les Foietes”. En el refugi deixarem els cotxes i iniciarem l’excursió a peu cap a les 9:00 del matí.

La ruta.

La ruta que anem a realitzar no té gran dificultat. Quasi tot el camí transcorre pla o costera  cap a baix sense pedreres naturals. Només hi ha una pujada forta al principi des del refugi fins la pedrera i la Font de l’Heura. La pujada al Castell de Cocentaina que realitzarem després de dinar, també pot suposar un poc de dificultat però val la pena ja que les vistes des de dalt de la torre són meravelloses.

En quant als serveis, en podrem trobar al refugi (on podrem visitar les instal·lacions d’aquest refugi de muntanya) i al Paratge Sant Cristòfol quan parem a dinar (hi ha bar i restaurant).

Esquemàticament la ruta transcorrerà així (els temps i les altituds són aproximades):

9:00 h.

Refugi “Les Foietes” (800m.)

 

 

Pedrera

 

 

45’

10:00 h.

Font de l’Heura (1000m.)

 

 

Esmorzar

 

Pla Almaina

20’

 

Font de Sanxo (1100m.)

 

 

 

15’

Mas de Llopis (1100m.)

 

 

 

15’

L’Esquererola (1000m.)

 

 

 

20’

Font de les Huit Piletes (800 m.)

 

 

 

20’

Font de la Penya Banyada (700m.)

 

 

 

30’

14:00 h.

Paratge Sant Cristòfol ( 600m.)

 

 

Dinar

 

 

30’

 

Castell de Cocentaina (pujar a la torre) (700m)

 

 

 

15’

Coves del Balconet i els Coloms (800m)

 

 

 

10’

Mas de la Penya (700m)

 

 

 

10’

17:00 h.

Refugi “Les Foietes” (800m)

 

 

Fi


Aquest és el mapa de la zona i el recorregut marcat:Informació extreta dels arxius del Centre Excursionista Contestà.

 

Agraïments:

C.E.C. i Rafael Faus.

Ajuntament de Cocentaina.

 

Més informació:

 

http://www.cocentaina.es

 

ecuesmo@hotmail.com

 

 

 

 

 

                                                                                              Eva Cuesta Molina

                                                                           I.E.S. Professor Manuel Broseta

                                                                           Banyeres de Mariola

1